Fix: FFXIV 'Final Fantasy XIV' Fatal DirectX-feil

FFXIV er et spill fra en av de mest vellykkede spillfranchisene gjennom tidene, men PC-porten lider av mange ytelsesproblemer og feil. FFXIV Fatal DirectX-feilen er en av dem, og det har vært slående PC-spillere siden spillet ble utgitt.

FFXIV Fatal DirectX-feil

Det er flere arbeidsløsninger for problemet, inkludert en veldig vellykket løsning som kan ødelegge den samlede opplevelsen, men det vil absolutt løse problemet for deg. Sjekk ut metodene vi har utarbeidet for deg nedenfor!

Hva forårsaker FFXIV Fatal DirectX-feilen?

Feilen er ofte forårsaket av å bruke DirectX 11 i fullskjermspill som tilsynelatende går galt på noen grafikkort og noen oppsett. Å kjøre spillet i et kantfritt vindu og bytte tilbake til fullskjerm etter en stund kan gjøre susen.

Bortsett fra det, bør du sjekke om driverne dine er utdaterte, eller om en ny driver har rotet til. Du kan avinstallere den nåværende og prøve flere forskjellige for å se om det hjelper. Til slutt har bruk av SLI-teknologien alltid fått spillet til å krasje, så du kan vurdere å deaktivere det helt når du spiller spillet.

Løsning 1: Kjør spillet i kantfritt vindu og gå inn i fullskjerm etterpå

Siden spillet ofte krasjer under oppstart, er det praktisk talt umulig å endre innstillingene i spillet angående skjermen. Likevel er en metode å enkelt redigere en konfigurasjonsfil for å kjøre spillet og bruke en tastekombinasjon for å bytte til fullskjerm senere. Sjekk det ut nedenfor!

 1. Åpne File Explorer på datamaskinen din, og naviger til Documents ved å klikke på oppføringen til venstre navigasjonsrute.
Åpningsdokumenter
 1. Finn en mappe som heter FINAL FANTASY XIV, og dobbeltklikk for å åpne den. Finn også en fil som heter “FFXIV.cfg”. Høyreklikk på filen og velg Åpne med >> Notisblokk fra hurtigmenyen for å redigere den.
 2. Bruk tastekombinasjonen Ctrl + F, eller klikk på Rediger i toppmenyen og velg Finn-alternativet fra rullegardinmenyen for å åpne søkefeltet.
 3. Skriv inn "ScreenMode" i søkeboksen, og endre verdien ved siden av den til 2. Bruk Ctrl + S-tastekombinasjonen for å lagre endringene, eller klikk på Fil >> Lagre og avslutt Notisblokk.
Final Fantasy XIV-konfigurasjonsfil
 1. Prøv å kjøre spillet igjen for å sjekke om FFXIV Fatal DirectX-feilen stadig oppstår etter at du har utført disse trinnene.

Merk : Siden spillet nå vil starte i et kantfritt vindu, vil du kanskje gå tilbake til fullskjerm enkelt. Siden det sannsynligvis er vanskelig å gå til innstillinger i spillet hver gang for å bytte til fullskjerm, kan du bruke Alt + Enter-tastekombinasjonen for den samme jobben!

Løsning 2: Oppdater eller tilbakestill grafikkortdriverne

Som nesten alle DirectX-feil går, kan det definitivt være forårsaket av feil eller utdatert grafikkortdriver, og du bør erstatte den så snart du får sjansen. Imidlertid er det to forskjellige scenarier som kan ha oppstått: du kan ha oppdatert driverne dine og feilen begynte å oppstå, eller du oppdaterte dem ikke på en stund. Uansett kan du enkelt velge drivere!

 1. Klikk på Start-menyen nederst til venstre på skjermen, skriv inn “Enhetsbehandling” etterpå, og velg den fra listen over tilgjengelige resultater ved å klikke på den første.
 2. Du kan også trykke på Windows-tasten + R-tastekombinasjonen for å få frem dialogboksen Kjør. Skriv inn “devmgmt.msc” i dialogboksen, og klikk OK for å kjøre den.
Kjører Enhetsbehandling
 1. Siden det er grafikkortdriveren du vil oppdatere på datamaskinen, klikker du pekeren ved siden av skjermkortdelen, høyreklikker på skjermkortet og velger alternativet Avinstaller enhet.
Avinstallerer grafikkortdriveren
 1. Bekreft eventuelle dialoger eller ledetekster som kan be deg om å bekrefte avinstalleringen av den gjeldende grafikkdriveren, og vent til prosessen er fullført.
 2. Se etter driveren til grafikkortet på produsentens nettsted og følg instruksjonene som skal være tilgjengelige på nettstedet. Etter å ha søkt etter kort-, OS- og CPU-arkitekturen, bør du prøve forskjellige drivere, fra og med den nyeste.
 3. Lagre installasjonsfilen på datamaskinen din og kjør den kjørbare filen derfra. Datamaskinen din kan starte på nytt flere ganger under installasjonen.
Laste ned driverne
 1. Sjekk om FFXIV Fatal DirectX-feilmeldingen vises etter at du har startet spillet.

Løsning 3: Deaktiver SLI

SLI er en NVIDIA-teknologi for flere grafikkort i samme oppsett, og det er en flott ting for brukere som egentlig handler om ytelse og kjører alt maksimalt. Imidlertid ser denne funksjonen ut til å bli avvist av mange spill og oppsett, og den forårsaker forskjellige problemer. Hvis du får Fatal DirectX-feilen, bør du definitivt vurdere å deaktivere SLI.

 1. Høyreklikk på skrivebordet, på den tomme siden uten ikoner, og velg NVIDIA-kontrollpaneloppføringen fra hurtigmenyen som vises. Du kan også dobbeltklikke på NVIDIA-ikonet i systemstatusfeltet hvis du ser det. NVIDIA kontrollpanel kan også være plassert i det vanlige kontrollpanelet ved å bytte til visningen Store ikoner og finne den.
 2. Når du har åpnet NVIDIA-kontrollpanelet, går du til 3D-innstillingsmenyen til venstre i navigasjonsruten og klikker på Angi alternativet SLI-konfigurasjon.
Stille inn SLI-konfigurasjonen
 1. På slutten velger du alternativet Ikke bruk SLI-teknologi og klikker på Bruk for å bekrefte endringene. Start FFXIV igjen og sjekk om den samme feilen fremdeles vises.

Løsning 4: Kjør spillet ved hjelp av DirectX 9

Feilen kan ganske enkelt være relatert til bruk av DirectX 11, som er den standard som skal lanseres hvis du bruker en relativt nyere versjon av Windows. Likevel kan det oppstå problemer, og brukere har funnet ut at det å løse problemet kan byttes til DirectX 9. Det er et alternativ i spillet for å slutte å bruke DirectX 11, og du finner det i Innstillinger >> Systemkonfigurasjon >> Grafikk-fanen, men du kan også gjøre det samme uten å gå inn i spillet!

 1. Start Steam på PCen din ved å dobbeltklikke oppføringen på skrivebordet eller ved å søke etter den i Start-menyen. Det er andre måter å finne det også.
Kjører Steam
 1. Naviger til bibliotekseksjonen i Steam-vinduet ved å finne fanen Bibliotek øverst i vinduet, og finn Final Fantasy XIV i listen over spill du har i biblioteket ditt.
 2. Høyreklikk på spillets oppføring i listen og velg alternativet Egenskaper fra hurtigmenyen som vil vises. Klikk på Angi startalternativer-knappen.
Steam - Angi lanseringsalternativer
 1. Skriv “-dx9” i baren. Hvis det var noen andre lanseringsalternativer der fra før, må du sørge for å skille denne med et mellomrom. Klikk på OK-knappen for å bekrefte endringene.
 2. Prøv å starte spillet fra Bibliotek-fanen og se om FFXIV Fatal DirectX-feilen fremdeles vises.

Anbefalt

Fix: Minecraft svarer ikke
Hva er Digital TV Tuner Device Application Application og bør det fjernes?
Hva er FileRepMalware og bør du fjerne det