Hvordan fikse et tregt og forsinket Windows 10-system

Windows 10 er flott, og det er ingen tvil om at Microsoft presser mange oppdateringer for å gjøre det enda bedre. Men mange brukere klager regelmessig på den langsomme og tøffe Windows 10. Det kan ikke benektes at mange Windows 10-brukere, eller til og med brukere som bruker et annet Windows-operativsystem, vil møte det langsomme datamaskinproblemet. Du vil merke at maskinen din var veldig rask når du installerte en ny kopi av Windows eller når den kom ut av esken. Men nå er maskinen din veldig treg. Dette forsinkelsen i maskinen vil ikke forårsake store problemer, men det vil gjøre din generelle Windows-opplevelse ganske irriterende. Den sakte og tøffe Windows vil definitivt kaste bort mye tid og kan koste deg litt penger, spesielt hvis du bruker det til forretningsformål.

Forsinkelsen og tregheten er ikke alltid forårsaket av operativsystemet, det kan være mange forskjellige årsaker til tregheten til Windows. Forsinkelsesproblemet kan være på grunn av lite RAM eller på grunn av et virus / skadelig programvare som bruker ressursene dine, eller det kan bare være på grunn av et tungt program som kjører i bakgrunnen. Siden det er mange grunner til dette, er det mange løsninger også.

Metode 1: Slå av uønskede programmer

Det første som skal gjøres i et scenario der systemet ditt er veldig sakte, er å kvitte seg med uønskede programmer. Det er mange programmer som kjører i bakgrunnen og bruker en del av ressursene dine. Disse programmene kan forårsake mye forsinkelse i Windows, spesielt hvis det er ganske mange av dem.

Husk at vi ikke snakker om virusene eller andre ondsinnede programmer som kjører i bakgrunnen. Vi snakker om vanlige programmer som mange brukere bruker daglig, som Adobe Creative Cloud eller antivirusprogrammet ditt eller OneDrive. Disse programmene kommer vanligvis med en standardinnstilling for å starte ved oppstart av datamaskinen. Så disse vil begynne å kjøre i bakgrunnen så snart du logger på datamaskinen. Mange av disse kan lett deaktiveres hvis du ikke bruker dem.

 1. Trykk og hold nede CTRL , SHIFT og Esc- tasten samtidig ( CTRL + SHIFT + ESC ) for å åpne oppgavebehandling
 2. Klikk på Oppstart -kategorien
 3. Nå, se på programmene som er nevnt der. Det burde være noen få av dem. Velg den du ikke bruker regelmessig, og klikk på Deaktiver . Gjenta dette trinnet for hvert program du ser i listen.

Merk: Hvis du vil, kan du åpne programmet du ser i oppstarten og slå av alternativet automatisk start ved oppstart. Alternativets beliggenhet vil variere fra program til program, men disse alternativene er vanligvis i innstillingene og kan lett bli funnet. Bare fjern merket for dette alternativet og lagre innstillingene dine, slik at du ikke trenger å deaktivere programmet ved hver oppstart. Gjør dette bare for programmer du ikke vil starte når datamaskinen starter.

Sjekk antivirus: Du bør også prøve å deaktivere antivirusprogrammet ditt i noen minutter og se om det endrer hastigheten på systemet ditt. De fleste av disse antivirusene tar opp mange ressurser. Antivirusprogrammene skanner filer og nettsteder før de åpnes, så mange ressurser blir tatt av dem kontinuerlig. Nesten alle antivirusprogrammer har muligheten til å deaktivere det i kort tid, f.eks. 10-15 minutter. Bare høyreklikk på antivirusikonet fra systemstatusfeltet (nederst til høyre på skrivebordet) og velg Deaktiver. Du vil sannsynligvis se et alternativ for å deaktivere antivirus i 10 minutter eller til datamaskinen starter på nytt.

Merk: Deaktiver-alternativet vil variere fra antivirus til antivirus. Men det bør være et alternativ i antivirusinnstillingene dine et sted.

Metode 2: Sjekk drivere

Denne metoden er for folk som opplevde etterslepet etter en Windows 10-oppdatering. Du kan følge trinnene nedenfor, selv om problemet ikke oppstod etter en Windows 10-oppdatering, men sjansen for at dette fungerer vil være stor for de som nylig har installert Windows 10-oppdateringen.

I utgangspunktet favoriserer Windows 10 sine egne generiske drivere fremfor tredjepartsdrivere mye. Så det er en sjanse for at Windows 10 kan erstatte de gamle driverne med sitt eget generiske sett når du installerer en ny oppdatering. Det er også en sjanse for at sjåførene dine er utdaterte, og det er det som kan forårsake forsinkelsen.

Driverne du bør sjekke er skjermdriverne. Disse driverne, hvis de er problematiske, kan føre til treghet og forsinkelse på PC-en.

Følg trinnene nedenfor for å sjekke driverne til datamaskinen din.

 1. Hold Windows-tasten og trykk på R
 2. Skriv inn devmgmt.msc og trykk Enter

 1. Sjekk nå viktige drivere, spesielt skjermdrivere . Dobbeltklikk på skjermkortene, og dobbeltklikk deretter også skjermenheten

 1. Klikk på Driver- fanen

Se på informasjonen som er gitt der. Hvis driverleverandøren byttes, betyr det at treg og forsinkelse skyldes den endrede driveren. Bare klikk på Avinstaller-knappen og følg instruksjonene på skjermen. Når driveren er avinstallert, kan du laste ned og installere tredjepartsdriverne eller rulle tilbake til de forrige hvis de ble installert før oppdateringen

Hvis problemet ikke løses ved å erstatte driveren eller hvis driveren ikke ble endret, kan du prøve å oppdatere driveren også. Gå til produsentens nettsted og se etter de nyeste driverversjonene. Hvis du finner en oppdatert driver, laster du ned driverfilen og følger trinnene nedenfor

 1. Hold Windows-tasten og trykk på R
 2. Skriv inn devmgmt.msc og trykk Enter

 1. Dobbeltklikk kategorien på enheten du fant de nyeste driverne for. Hvis du for eksempel fant de nyeste driverne for skjermenheten, dobbeltklikker du på skjermkortene .
 2. Høyreklikk enheten din og klikk Oppdater driverprogramvare ...

 1. Velg Bla gjennom datamaskinen min for driverprogramvare

 1. Klikk Bla gjennom og naviger til stedet der du lastet ned driveren, velg driveren og klikk Åpne
 2. Klikk på Neste og følg eventuelle tilleggsinstruksjoner på skjermen

Problemet bør være borte når du er ferdig med å oppdatere driverne.

Metode 3: Søk etter virus

Mange ganger er treg og forsinkelse på Windows forårsaket av virusene. Virus og skadelig programvare installerer vanligvis programmer på datamaskinen din, og disse programmene kjører i bakgrunnen. Disse programmene bruker ressursene på datamaskinen din samt internettressursene dine, spesielt hvis de sender viktig informasjon tilbake til angriperen. Hvis internett ditt også er uvanlig tregt, er det en god indikator på at du trenger en skikkelig maskinskanning.

Åpne Antivirus-programmet og utfør en dyp skanning av systemet ditt. Ikke utfør en rask skanning, da det ikke er så effektivt som en dyp skanning.

Hvis du ikke har et antivirusprogram installert på maskinen din, vil vi anbefale Malwarebytes. Det er en veldig populær og veldig god anti-malware programvare som er klarert av mange. Du kan laste den ned ved å klikke her og laste ned en gratis versjon.

Metode 4: Fragmentering

Merk: Hvis du har en SSD, kan du hoppe over denne metoden. Det er ingen vits i å defragmentere SSD-en.

Dette er en annen veldig viktig ting som overses i de fleste tilfeller. Fragmentering skjer over tid, noe som får datamaskinen til å avta. Hva er fragmentering nå? I utgangspunktet blir filene på stasjonen fragmentert på harddisken. Dette betyr at deler av filene dine er spredt langt fra hverandre på harddisken. En annen måte å se på det er at delene av filen din ikke er et sted på harddisken. Dette bremser PC-en fordi datamaskinen må samle delene av filen fra hele harddisken.

Fragmentering skjer over tid fordi jo mer en fil blir lest, endret og overskrevet, jo mer fragmentert blir den. Det er derfor datamaskinen din kan være veldig rask i begynnelsen, men bremset etter en stund. Dette kan være på grunn av fragmenteringen, spesielt hvis du ikke defragmenterer harddisken din regelmessig.

Windows kommer med sitt eget verktøy for de-fragmentering som løser dette problemet. Så du kan kjøre dette verktøyet og løse dette problemet. Følg trinnene nedenfor for å utføre de-fragmentering på systemet ditt.

Merk: Defragmentering tar mye tid, så sørg for at du ikke trenger å gjøre noe annet på datamaskinen.

 1. Hold Windows-tasten og trykk på R
 2. Skriv “ dfrgui” og trykk Enter

 1. Velg stasjonen du vil defragmentere, og klikk på Analyser . Dette vil vise deg statusen til stasjonen din og hvor mye stasjonen er fragmentert. En tommelfingerregel er at du skal defragmentere hvis stasjonen er mer 10% fragmentert. Imidlertid er det ikke vanskelig å defragmentere selv om stasjonen ikke er fragmentert til 10%

 1. Når analyseperioden er ferdig, bør du kunne se fragmenteringsstatus for stasjonene dine. Hvis stasjonen du valgte er sterkt fragmentert, velger du stasjonen og klikker på Optimaliser . Dette vil starte defragmenteringsprosessen

Du kan ta en pause mens Windows defragmenterer stasjonen din. Når det er gjort, vil du kunne se resultatene og statusen til stasjonen din.

Metode 5: RAM

Noen ganger kan problemet bare være med datamaskinens kapasitet. Systemet ditt vil åpenbart være tregt hvis datamaskinen din ikke har nok RAM til å jobbe med. Selv om datamaskinen ikke er treg, anbefales det å ha den maksimale mengden RAM som PC-en din kan støtte (eller i det minste ha en anstendig mengde RAM). Dette er hovedsakelig fordi å ha tilstrekkelig RAM ikke lurer på PCen din. RAM-er er også veldig billige i disse dager, så noen få dollar er verdt hastigheten du får for det.

Oppgradering av RAM vil løse problemet hvis det skyldes manglende ressurser. Programmer som antivirus tar opp mange ressurser. Å ha nok RAM vil sørge for at systemet ditt kjører ganske raskt selv med antivirus aktivert.

Så gå til datamaskinprodusentens nettsted og se på modellen din. Sjekk for å se hvor mye RAM du har og hvor mye som støttes. Hvis du har plass og penger, kan du oppgradere RAM-en. Fordi det ikke er noe annet du kan gjøre hvis problemet skyldes maskinvarebegrensningene.

Metode 6: Fjern midlertidige filer

Windows-operativsystemet ditt har en egen mappe for lagring av midlertidige filer fra alle applikasjoner som du kjører på datamaskinen din regelmessig. Disse filene fungerte som bufrede data for visse lanseringskonfigurasjoner som applikasjonen genererer ved oppstart, men i tilfelle datamaskinen lagrer dem på harddisken, blir lanseringsprosessen raskere.

Imidlertid, hvis disse filene har blitt ødelagt over tid, eller hvis de har tatt en stor del av lagringsplassen, kan de faktisk ende opp med å forhindre at datamaskinen kjører problemfritt. Derfor vil vi i dette trinnet fjerne eventuelle midlertidige filer som datamaskinen kan lagres for å øke hastigheten. For det:

 1. Trykk "Windows" + "R" for å åpne kjøringsprompten.
 2. Skriv inn “% temp%” og trykk “Enter” for å starte mappen for midlertidige filer.
 3. Trykk “Ctrl” + “A” for å velge alle filene, og trykk deretter “Shift” + “Delete” for å fjerne dem fra datamaskinen.
 4. Start også kjøringsprompten igjen og skriv inn "% appdata%" og trykk "Enter".
 5. Trykk “Ctrl” + “A” for å velge alle filene i mappen og trykk “Shift” + “Delete” for å fjerne dem fra datamaskinen.
 6. Etter at du har ryddet ut disse filene, må du sjekke om datamaskinen din har økt raskt.

Metode 7: Utføre diskopprydding

I noen situasjoner kan hovedpartisjonen fylles opp med unødvendige filer, og det kan faktisk hindre datamaskinen i å kjøre med normal hastighet. Disse filene kan inneholde oppdateringsrester, eldre sikkerhetskopier, hurtigbufrede data fra systemfiler eller noen eldre oppdateringer som var igjen i tilfelle du ønsket å nedgradere versjonen av Windows.

I dette trinnet vil vi imidlertid utføre en diskopprydding for å sikre at det er nok plass på hovedpartisjonen vår, og at alt dette søppelet blir ryddet opp for å gi et mer optimalt lagringsmiljø i hovedpartisjonen. For det:

 1. Trykk på "Windows" + "E" for å åpne File Explorer og klikk på "Denne PC" -alternativet fra venstre rute.
 2. Høyreklikk på hovedpartisjonen og velg "Egenskaper".
 3. Klikk på “Diskopprydding” og et nytt vindu skal dukke opp.
 4. Klikk på "Rydd opp systemfiler" -knappen for å sørge for en mer avansert opprydding.
 5. Naviger gjennom de tilgjengelige alternativene og sjekk de du tror kan være mer passende for deg.
 6. Klikk på “OK” for å starte diskrenseprosessen.
 7. Velg alternativet "Slett filer" i meldingen som dukker opp.
 8. Sjekk om det er noen forbedringer etter at du har kjørt Diskoppryddingsverktøyet på datamaskinen din.

Metode 8: Installer Windows-oppdateringer

Mens oppdateringer ofte blir levert til Windows 10-brukerne, blir de stort sett ikke installert av mange brukere på grunn av det dårlige omdømmet de har med seg. Til tross for dette er noen oppdateringer veldig nødvendige for å holde systemet i gang med optimal ytelse. Derfor, i dette trinnet, vil vi bruke noen Windows Update på datamaskinen din for å sikre at den kjører den nyeste versjonen av Windows 10. For det:

 1. Trykk "Windows ' + " I " på tastaturet for å starte innstillingene.
 2. I innstillingene klikker du på “Oppdater og sikkerhet” og velg deretter “Windows Update” -knappen fra venstre fane.Åpne oppdateringer og sikkerhet - Innstillinger for Windows 10
 3. Klikk på alternativet "Se etter oppdateringer" og la Windows kjøre en automatisk sjekk for tilgjengelige oppdateringer.
 4. Oppdateringer lastes nå ned automatisk på datamaskinen din, og du blir sannsynligvis bedt om å starte datamaskinen på nytt for å installere disse oppdateringene.
 5. Etter at du har installert oppdateringene, sjekk om systemet ditt har økt raskt.

Metode 9: Bruk ReadyBoost

Dette er et trinn som kan utføres på svært gamle datamaskiner som sannsynligvis kjører sakte med Windows 10 på grunn av maskinvaremangel. På grunn av denne manglende evnen til maskinvaren, kan du bruke en ekstra USB som du kanskje har på hånden for å øke ytelsen din litt ved å bruke ReadyBoost-funksjonen som Windows tilbyr.

I utgangspunktet bruker funksjonen den USB-en ved å tilordne den bare til datamaskinen som gjør lagringsfunksjonen svekket, og deretter bruker den USB som et midlertidig RAM for å lagre noen filer som ellers ville blitt lastet opp fra bunnen av. For å gjøre bruk av denne funksjonen:

  1. Koble USB-en til datamaskinen og sørg for å sikkerhetskopiere ekstra data fra den på forhånd.
  2. Trykk på "Windows ' + " E " i Windows Utforsker, og klikk på " Denne PCen " fra venstre side.
  3. USB skal vises i listen over tilkoblede enheter til datamaskinen.
  4. Høyreklikk på den og velg alternativet “Format Device” .
  5. Klikk på “Start” for å starte formateringen av USB.
  6. Høyreklikk nå på USB-en igjen og klikk på "ReadyBoost" -fanen øverst.
  7. Merk av for “ Dedikere denne enheten til ReadyBoost ” og skyv glidebryteren helt opp til maks.
  8. Klikk på "Bruk" for å lagre endringene og klikk på "OK" for å gå ut av vinduet.
  9. Sjekk om bruk av ReadyBoost har økt hastigheten på datamaskinen din.

Metode 10: Øk filstørrelsen på siden

Mens du kjører applikasjoner eller bruker systemtjenester på datamaskinen, oppretter operativsystemet faktisk noen små cache-filer på disken midlertidig for å sikre at det ikke trenger å laste inn disse filene igjen og igjen, noe som øker hastigheten på systemet og tillater for mer optimal ytelse.

I noen situasjoner kan PCen din imidlertid gå tom for denne sidefilstørrelsen som er tildelt den. Enten har du endret denne innstillingen for å spare systemlagring på datamaskinen din, eller så har den kanskje blitt endret automatisk. Derfor vil vi i dette trinnet endre det ved å øke sidestørrelsen. For det:

 1. Trykk på "Windows" + "R" for å starte kjøringsprompten.
 2. Skriv inn “Kontrollpanel” og trykk “Enter for å starte det klassiske kontrollpanelgrensesnittet.
 3. Klikk på "System og sikkerhet" og velg deretter "System" på neste skjermbilde.
 4. I systeminnstillingene klikker du på “Avanserte systeminnstillinger” fra venstre side.
 5. Klikk på alternativet “Avansert” og deretter på alternativet “Innstillinger” under overskriften “Ytelse” .Velg Innstillinger
 6. Igjen, klikk på "Avansert" -fanen i det nye vinduet og klikk på "Endre" -knappen under overskriften Virtuelt minne.
 7. Fjern merket for alternativet for automatisk administrasjon av personsøkfiler for alle stasjoner, og merk av for "Tilpasset størrelse" .
 8. Herfra må du huske å angi “4096 MB” og “8192 MB” i innledende og maksimale størrelsesalternativer som er tilgjengelige for stasjonen.
 9. Klikk på “OK” for å lagre endringene og gå ut av vinduet.
 10. Etter å ha økt sidefilstørrelsen, sjekk for å se om systemytelsen forbedres på datamaskinen din.

Metode 11: Justering og catering for visuelle effekter på Windows 10

I noen tilfeller kan de visuelle effektene som brukes av Windows 10 på datamaskinen din ikke være bra for maskinvarebruk og ressursbruk på datamaskinen din. Windows 10 er ikke et lett operativsystem, og som standard er det utstyrt med alle mulige ekstra funksjoner som ikke er veldig nyttige i daglig bruk.

Derfor, i dette trinnet, vil vi deaktivere disse funksjonene og deretter sjekke om systemytelsen økes ved å gjøre det. Du kan justere disse alternativene etter eget ønske og ha flere muligheter aktivert for deg avhengig av din personlige preferanse, men det anbefales på det sterkeste at du deaktiverer dem alle hvis du er på en veldig avansert PC.

 1. Trykk på "Windows" + "R" for å starte kjøringsprompten.
 2. Skriv inn “Kontrollpanel” og trykk “Enter for å starte det klassiske kontrollpanelgrensesnittet.
 3. Klikk på "System og sikkerhet" og velg deretter "System" på neste skjermbilde.
 4. I systeminnstillingene klikker du på “Avanserte systeminnstillinger” fra venstre side.
 5. Klikk på alternativet “Avansert” og deretter på alternativet “Innstillinger” under overskriften “Ytelse” .Velg Innstillinger
 6. Klikk på "Visuelle effekter" -fanen, og klikk deretter på "Juster for best ytelse" .
 7. Velg "Apply" og klikk deretter på "OK" -knappen for å lukke ut av vinduet.
 8. Sjekk om Windows-ytelsen har blitt bedre ved å deaktivere disse visuelle effektene. Du kan også velge å tilpasse denne innstillingen ved å deaktivere individuelle alternativer i kategorien Visuelle effekter ved å fjerne merket for boksene, men det anbefales å bare justere for best ytelse siden du er på en datamaskin med lavt innhold.

Metode 12: Stoppe OneDrive

En annen plage på Windows 10-operativsystemet i OneDrive-applikasjonen som er aktivert som standard hvis du velger påloggingsalternativet Microsoft, og det sikkerhetskopierer automatisk visse filer på datamaskinen din. Selv om det er nyttig, kan det noen ganger ende opp med å hindre datamaskinens ytelse på grunn av fortsatt ressursbruk.

Derfor vil vi i dette trinnet deaktivere at den starter opp når datamaskinen starter, og lukkes også hvis den for øyeblikket kjører i bakgrunnen. Dette bør gi deg noen ytelsesforbedringer hvis det aktivt ble synkronisert i bakgrunnen på datamaskinen din. For å gjøre dette:

 1. Trykk på "Windows" + "R" for å starte Run-ledeteksten.
 2. Skriv inn “Taskmgr” og trykk “Enter” for å starte Windows Task Manager.
 3. Klikk på "Oppstart" -fanen og velg "OneDrive" hvis den er oppført der.
 4. Klikk på “Deaktiver” -knappen for å forhindre at OneDrive starter når datamaskinen startes.
 5. Etter dette klikker du på “Flere ikoner” fra nederste høyre side av oppgavelinjen og høyreklikker på OneDrive-ikonet.
 6. Velg "Avslutt OneDrive" for å lukke Microsoft OneDrive på datamaskinen.
 7. Trykk "Ctrl" + "Alt" + "Del" og klikk deretter på "Oppgavebehandling" for å navigere tilbake til Oppgavebehandling-vinduet.
 8. I prosessfanen klikker du på "OneDrive" -prosessen og klikker på "Avslutt oppgave" -knappen.
 9. Dette bør gjøre at OneDrive-applikasjonen synkroniseres i bakgrunnen på datamaskinen din.
 10. Sjekk om datamaskinens ytelse er forbedret ved å gjøre det.

Metode 13: Gjenopprette datamaskin

Hvis du ikke har vært i stand til å observere noen vesentlige gevinster i ytelsen til datamaskinen din så langt etter å ha prøvd alle alternativene ovenfor, er en av tingene vi kan prøve å tilbakestille systemet vårt til en tidligere dato der det kan ha jobbet bedre. Dette er for deg å bestemme om du har lagt merke til nylig ytelsestap på datamaskinen din. For å gjenopprette datamaskinen din:

 1. Trykk på "Windows" + "R" -knappene på tastaturet for å starte kjøringsprompten.
 2. Skriv inn "rstrui" i kjøringsprompten og trykk "Enter" for å starte Windows Restore-vinduet.
 3. I Windows-gjenopprettingsvinduet skal det gi deg et " anbefalt gjenopprettingspunkt " hvis du nylig har gjennomgått en større endring på datamaskinen din.
 4. Ellers bør det også være alternativet " Velg et annet gjenopprettingspunkt ".
 5. Velg alternativet du tror vil være bedre for datamaskinen din, og klikk på "Neste".
 6. Fortsett med instruksjonene på skjermen for å tilbakestille datamaskinen til et tidligere gjenopprettingspunkt, og sjekk om det har løst problemet med at datamaskinen din går sakte.

Metode 14: Endring av kraftplan

Hvis du bruker en bærbar PC, bør disse løsningene være de mest effektive for deg, men selv på en datamaskin, kan det være viktig å endre strømplanen som operativsystemet bruker, for å bestemme hastigheten på datamaskinen. I utgangspunktet, jo mer strøm maskinvaren bruker, jo mer plass har den for ytelsesforbedring. Hvis maskinvaren får mindre strøm enn det som faktisk kreves, kan det føre til alvorlige ytelseshindringer. Derfor, i dette trinnet, vil vi endre datamaskinens strømplan. For det:

 1. Trykk “Windows” + “R” for å starte Kjør-ledeteksten.
 2. Skriv inn "Kontroll" og trykk deretter "Enter" for å starte kontrollpanelgrensesnittet.
 3. I kontrollpanelet klikker du på alternativet "Vis etter:" og deretter velger du "Store ikoner:" .
 4. Velg "Power Options" -knappen i kontrollpanelet, og klikk deretter på "High Performance" -knappen for å tillate at operativsystemet bruker High-Performance-profilen.
 5. Lukking av dette vinduet for at endringene skal tre i kraft.
 6. Sjekk om dette forbedrer ytelsen til datamaskinen som kjører Windows 10.

Anbefalt

Fix: Minecraft svarer ikke
Hva er Digital TV Tuner Device Application Application og bør det fjernes?
Hva er FileRepMalware og bør du fjerne det