Slik kjører du CHKDSK på Windows 10

Over tid begynner en harddisk som er i bruk å akkumulere skader og feil forårsaket av et bredt utvalg av forskjellige ting (fra uventede systemstengninger til ødelagt programvare og fra dårlige sektorer til korrupsjon av metadata). Dette kan ikke bare være skadelig for harddiskens totale levetid, men kan også bremse det på kort sikt, og ingen liker en langsom harddisk. Når det er tilfelle, bør Windows-brukere alltid sjekke harddiskene for feil med noen få dagers mellomrom og fikse eventuelle feil de finner for å bevare helsen og funksjonaliteten til stasjonene.

Microsoft var helt klar over dette, og det er grunnen til at det har eksistert et verktøy på Windows-operativsystemet i utgangspunktet så lenge operativsystemet selv som er i stand til å ikke bare skanne en harddisk for feil og korrupsjon, men også reparere eventuelle korrupsjoner det finner og berging av all lesbar informasjon fra dårlige sektorer på stasjoner. Dette verktøyet er kjent som CHKDSK (eller diskfeilkontrollverktøyet, hvis du vil). CHKDSK har vært en konstant gjennom de mange makeovers Windows har hatt, og gjennom de mange forskjellige iterasjonene av Windows som er utviklet og distribuert.

Windows 10 har også CHKDSK-verktøyet innebygd i det, selv om Disk Error Checking-verktøyet fungerer litt annerledes på Windows 10 enn det gjorde på forgjengerne. I tillegg har Microsoft også gjort noe arbeid med CHKDSK-verktøyet, noe som gjør det litt mindre påtrengende og litt lettere for brukere av Windows 10 å gjennomgå de daglige oppgavene sine på datamaskinene sine med CHKDSK som sjekker harddisken for feil og prøver for å fikse dem i bakgrunnen. Hvis du vil kjøre CHKDSK-verktøyet på en datamaskin med Windows 10 installert, kan du gjøre det på to forskjellige måter - du kan enten gjøre det ved å bruke en forhøyet ledetekst som har administratorrettigheter, eller du kan kjøre verktøyet fra Egenskapene dialogboksen til harddiskpartisjonen du vil skanne.

Følgende er de to forskjellige måtene du kan bruke til å kjøre CHKDSK-verktøyet på Windows 10:

Metode 1: Kjør verktøyet CHKDSK fra datamaskinen

Først og fremst kan du kjøre CHKDSK-verktøyet direkte fra dialogboksen Egenskaper som tilhører partisjonen på datamaskinens harddisk du vil skanne etter feil. For å gjøre det er alt du trenger å gjøre:

 1. Åpne datamaskinen . Du kan gjøre det ved å enten dobbeltklikke på datamaskinikonetskrivebordet ditt (forutsatt at du har en) eller trykke på Windows-logotasten + E for å starte Windows Utforsker ( Windows Utforsker starter vanligvis med Datamaskin åpnet som standard, men hvis det tar du et annet sted, naviger til datamaskinen ved å bruke venstre rute i Windows Utforsker ).
 2. Finn stasjonen du vil skanne etter feil ved hjelp av DHKDSK-verktøyet, og høyreklikk på den.
 3. Klikk på Egenskaper i den resulterende hurtigmenyen.
 4. Naviger til Verktøy- fanen.
 5. Under delen Feilkontroll klikker du på Kontroller for å starte verktøyet Diskfeilkontroll. Verktøyet vil bli lansert, og det vil begynne å sjekke den valgte stasjonen for filsystemfeil og andre problemer som for eksempel dårlige sektorer.
 6. Hvis Windows oppdager feil eller andre problemer på den valgte disken, vil den bare be deg sjekke disken. Hvis systemet ikke fant noen feil på disken, vil du i stedet se en melding om at du ikke trenger å skanne denne stasjonen , selv om du fortsatt kan gå videre med skanningen. Bare klikk på Skann stasjon for å få CHKDSK til å skanne den valgte stasjonen for feil og problemer.
 7. Skanningen kan ta ganske lang tid, avhengig av hvor raskt datamaskinen din er. Når skanningen er fullført, hvis Windows ikke fant noen feil på disken, vil den informere deg om det, men hvis verktøyet gjorde fine feil eller andre problemer på stasjonen, vil du i stedet se en melding som lyder:

  Start datamaskinen på nytt for å reparere filsystemet. Du kan starte med en gang eller planlegge feilretting ved neste omstart.

 8. Bare starte datamaskinen din - enten umiddelbart etter at skanningen er ferdig eller litt etter det, når du lagre alt arbeid og lukk alle åpne programmer.
 9. Når datamaskinen starter opp, vil CHKDSK prøve å fikse alle feil som den har funnet, og fikse eventuelle dårlige sektorer eller andre problemer som den fant på stasjonen. Når den gjør det, vil den informere deg om hva den klarte å oppnå. Det skal bemerkes at du må være litt tålmodig med CHKDSK i løpet av dette trinnet, da det kan ta litt tid å fikse feil og problemer på en stasjon.

Metode 2: Kjør CHKDSK-verktøyet fra en forhøyet ledetekst

På en Windows 10-datamaskin kan du også kjøre verktøyet CHKDSK fra en forhøyet ledetekst som har administrative rettigheter. For å gjøre det, bare:

 1. Høyreklikk på Start-menyen eller trykk på Windows-logotasten + X for å åpne WinX-menyen .
 2. Klikk på ledetekst (administrator) i WinX-menyen for å starte en forhøyet ledetekst som har administratorrettigheter.
 3. Hvis du blir møtt med en User Access Control- dialog som spør om du er sikker på at du vil starte ledeteksten , klikker du på Ja .
 4. Skriv chkdsk X i den forhøyede ledeteksten ( X er stasjonsbokstaven som tilsvarer partisjonen på datamaskinens harddisk (er) som du vil at CHKDSK skal skanne) etterfulgt av parametrene du vil at CHKDSK skal utføre skanningen med, og trykk deretter Gå inn . Å kjøre en CHKDSK-skanning uten å spesifisere noen parametere vil føre til at CHKDSK bare skanner den valgte stasjonen og presenterer et sammendrag av funnene - verktøyet vil ikke kunne fikse feil eller problemer det finner. Du kan velge mellom følgende parametere når du kjører CHKDSK-verktøyet fra en forhøyet ledetekst:
  / f - Forteller CHKDSK å fikse alle feil som den finner / r - Forteller CHKDSK for å finne dårlige sektorer på stasjonen og prøve å gjenopprette all lesbar informasjon fra dem / x - Forteller CHKDSK for å kraftig demontere den valgte stasjonen før skanning den

  Den siste kommandoen du skriver inn i den forhøyede ledeteksten vil se ut som:

  chkdsk C: / f (hvis du vil at CHKDSK skal skanne datamaskinens C-stasjon for feil og prøve å fikse noe den finner)

  eller

  chkdsk D: / f / x (hvis du vil at CHKDSK skal demontere datamaskinens D-stasjon og deretter skanne den for feil og fikse eventuelle de finner).
 5. Bare vent på at CHKDSK-verktøyet virker magisk. Du kan kontinuerlig overvåke verktøyets fremgang gjennom hele prosessen.

  Merk: CHKDSK-verktøyet kan ikke skanne partisjonen til datamaskinens harddisk (er) som Windows 10 er installert på mens datamaskinen er i bruk. Når det er tilfelle, vil du bli spurt om du vil at CHKDSK skanner datamaskinens rotstasjon fra en forhøyet ledetekst , hvis du vil at CHKDSK-verktøyet skal utføre skanningen neste gang datamaskinen starter opp. Bare skriv inn y (for ja ) og trykk Enter for å planlegge skanningen til neste gang datamaskinen starter opp. Hvis du får CHKDSK til å sjekke en ekstern stasjon eller en partisjon på datamaskinens harddisk (er) som den ikke starter fra, vil skanningen derimot begynne så snart du trykker Enter i trinn 4, akkurat der og akkurat der i den forhøyede ledeteksten .

Anbefalt

Fix: Minecraft svarer ikke
Hva er Digital TV Tuner Device Application Application og bør det fjernes?
Hva er FileRepMalware og bør du fjerne det