Hvordan konfigurere og teste 5.1 Surround Sound på Windows 10

Selv med alle de nye fremskrittene innen lydteknologi, gir noen applikasjoner fremdeles bare stereo. Dette kan gjøre det vanskeligere for deg å avgjøre om 5.1-surroundoppsettet ditt fungerer som det skal. Mens denne teknologien leverer flerkanals- og mega-bit lydstrømmer, kan det første oppsettet og noen inkompatibiliteter med Windows 10 få 5.1 til å føle seg mer problemer enn det er verdt.

Hvis det er riktig innstilt, vil et 5.1-surroundoppsett forbedre effekten av effekter, og i stor grad bidra til det atmosfæriske lydsporet til en film. Hvis du bruker det mens du spiller spill, vil du legge merke til at det er lettere å finne fiendens oppholdssted og deres handlinger basert på lyden de lager. I likhet med tidligere Windows-versjoner har Windows 10 en innebygd høyttalertest som lar deg teste 5.1-surroundlyd. Imidlertid er programvaren ikke alltid pålitelig og kan gi deg falske positive.

Før du kommer til delen der du tester 5.1-surroundkonfigurasjonen, er det viktig å være sikker på at du har konfigurert den riktig. Når du har konfigurert systemet til å bruke alle tilgjengelige kanaler for å sende ut surroundlyd, kan du bruke testene nedenfor for å sikre at du får den beste lydkvaliteten.

Slik konfigurerer du 5.1-lyd på Windows 10

Med mindre du konfigurerer 5.1-kanalene på riktig måte i Windows 10 etter tilkobling av maskinvaren, vil du mest sannsynlig få stereoutgang fra din PC eller laptop. Husk at lydkortet må ha 5.1-støtte for å kunne levere 5.1-lyd fra PC-en. Per nå er ikke alle innebygde lydkort konfigurert til å sende ut 5.1 surround-signal. Stasjonære datamaskiner med nyere hovedkort har det vanligvis også på low-end, men bærbare datamaskiner er ikke så heldige.

Merk: Selv om du har et innebygd lydkort med 5.1-støtte, er sjansen stor for at kvaliteten vil være under standard. Realiteten er at de fleste innebygde lydløsninger ikke gir ekte 5.1-surround. Hvis du leter etter kvalitet, bør du alltid velge et dedikert lydkort.

Før du prøver trinnene nedenfor, må du sørge for at systemet ditt faktisk kan levere 5.1. Videre, sjekk om alle ledningene og ledningene er riktig festet, og oppdater driveren for lydkortet til den nyeste versjonen.

 1. Trykk på Windows-tasten + R for å åpne et Run-vindu og skriv " mmsys.cpl ". Trykk Enter for å åpne lydegenskapene.

 2. Gå til avspilling og velg avspillingsenheten som kan gi 5.1-lyd. Husk at navnet kan variere i henhold til lydkortet ditt. Når høyttalerne er valgt, klikker du på Angi standard og trykker deretter på Konfigurer-knappen .

 3. I vinduet Speaker Setup velger du 5.1 Surround og trykker på Next . Hvis du ser flere 5.1 Surround- oppføringer, velger du den som ligner nærmere på hvordan du har plassert høyttalerne.

  Merk: Ignorer Test knappen for nå. Vi bruker den senere etter at vi har konfigurert lydutgangen.

 4. Forsikre deg om at alle boksene under Valgfrie høyttalere er satt og trykk Neste. Hvis 5.1-oppsettet ditt er ufullstendig eller du bruker det uten subwooferen, er det best å deaktivere det manglende utstyret nå. Hvis du gjør dette, omdirigeres lyden som er ment for den manglende kanalen til en aktiv. På denne måten vil du sikre at du ikke savner noen viktig lyd.

 5. Denne neste dialogboksen handler om å velge full-range høyttalere. De fleste 5.1-systemer har ikke høyttalere med full rekkevidde siden lydoppgaven er delt over flere kanaler. Merk av i boksene under Full-range høyttalere, hvis aktuelt, og trykk Neste .

  Merk: Hvis du ikke er sikker på om lydoppsettet ditt inneholder høyttalere med full rekkevidde, gjør du et online søk og ser på høyttalernes konfigurasjon. Hvis du ikke finner relevant informasjon, sjekk både Front venstre og høyre og Surround høyttalere . På denne måten vil du ikke begrense lydkvaliteten hvis noen av høyttalerne dine kan levere full rekkevidde, eller hvis du ikke bruker en subwoofer.

 6. Hvis konfigurasjonen er fullført, trykker du på Finish- knappen og flytter til testdelen nedenfor.

Merk: Hvis du har 5.1-høyttalere, men ikke klarer å velge 5.1 Surround etter å ha klikket på Konfigurer- knappen (alternativet er nedtonet eller ikke tilgjengelig), er problemet en del av feilen Microsoft prøver å presse Sonic Surround og Dolby Atmos ved å tvinge brukere av gammel teknologi. . Problemet har eksistert helt siden Windows 10 ble lansert, og Microsoft ser ikke ut til å fikse det. I stedet ser det ut til at selskapet velger en planlagt foreldelse når det gjelder 5.1 Surround-lyd. Til tross for at mange brukere klager over at deres 5.1-oppsett har sluttet å fungere når de har oppgradert til Windows 10 fra Windows 7 eller 8, er det fortsatt ingen offisiell løsning i horisonten.

Hvis du bare har opplevd 5.1 lydproblemer etter Creators Update, følg denne artikkelen (dts sound windows 10) for noen feilsøkingsveiledninger for DTS. I tilfelle du bare har begynt å sette opp 5.1 lydhøyttalere når du presenterer problemet, følger du denne veiledningen (Windows 10 surroundlyd fungerer ikke) for å feilsøke surroundproblemene.

Hvis du klarte å fullføre konfigureringsprosessen, følg guiden nedenfor for å teste 5.1-surroundlyden.

Hvordan teste 5.1 Surround Sound på Windows 10

Når du har konfigurert 5.1-høyttalerne dine, er det på tide å sette dem på prøve. Vi kommer til å begynne med den innebygde måten å teste 5.1-surroundkonfigurasjonen din, men hvis du ønsker å teste de virkelige egenskapene til høyttalerne dine, kan du bla nedenfor og bruke en test fra samlingen omtalt nedenfor.

Du bør helst starte testøkten ved å bruke den innebygde lydtestveiviseren for Windows. Programvaren vil gjøre en grunnleggende test for å se om lydkanalene fungerer som de skal. Her er en rask guide til hvordan du utfører lydtesten på Windows 10:

 1. Trykk på Windows-tasten + R for å åpne et Run-vindu og skriv " mmsys.cpl ". Trykk Enter for å åpne lydegenskapene.

 2. Gå til avspilling og høyreklikk på 5.1-høyttalerne du tidligere har konfigurert, og velg Test .

  Merk: Husk at navnet på avspillingsenheten kan variere i henhold til lydkortet.

 3. Du bør nå begynne å høre testlyder som kommer fra hver av dine 5.1 surroundhøyttalere i svinger. Bruk denne testen for å sikre at hver høyttaler fungerer.

  Merk: Alternativt kan du trykke på Konfigurer- knappen og deretter klikke på Test- knappen for å se en visuell fremstilling av hvilken høyttaler som testes. Dette vil sikre at hver høyttaler er koblet til riktig posisjon.

 4. Når du er ferdig med å teste høyttalerne, høyreklikker du og velger Stopp testing .

Merk: Hvis du ser feilen " Kunne ikke spille testtone " når du klikker på testknappen, er sjansen stor for at det er noe galt med surroundlydkonfigurasjonen. Hvis det er tilfelle, følg disse to veiledningene (her og her) for noen feilsøkingstrinn.

Ytterligere 5.1 Surroundtester

Hvis du har sørget for at høyttalerne er koblet riktig og lyden kommer fra der den skal, la oss dykke ned i noen grundige tester. Nedenfor har du en samling prøvetester som gjør at du kan høre om høyttalernes lave, mellomtoner, høyder og subwoofer fungerer som de skal. La oss starte med en liste over testprøver som ikke trenger å lastes ned og kan spilles av umiddelbart.

 1. Dolby 5.1 Sound Channel Check Demo
 2. Surround Sound Test LPCM 5.1
 3. 5.1 Surround Sound Test “Helikopteret”
 4. DTS 5.1 Surround Sound Test HD
 5. 5.1 THX Surround Sound Test

Merk: Den generelle kvaliteten på lydene du hører, avhenger alltid av dekoderen. Videre støtter de fleste videodelingstjenester (inkludert YouTube) ikke Dolby Digital eller DTS. Hvis høyttalerne dine kan levere DTS eller Dolby Digital, bør du teste dem via DVD / Blu-ray, spillkonsoll eller et annet medium som ble kodet med disse kodene for surroundlyd.

Hvis du er seriøs med å se hva surroundhøyttalerne dine er i stand til, må du laste ned prøvefilene på datamaskinen din og åpne dem med et program som kan dekode DTS eller Dolby Digital. Her er en liste over steder du kan laste ned 5.1 surroundeksempelprøver:

 1. DTS Tilhengere
 2. Dolby Laboratories
 3. Demo World
 4. Demolandia

Anbefalt

Fix: Minecraft svarer ikke
Hva er Digital TV Tuner Device Application Application og bør det fjernes?
Hva er FileRepMalware og bør du fjerne det