chkdsk / f / r vs chkdsk / r / f

Nesten alle av oss vet om chkdsk (Check Disk Utility) som kan brukes i nesten alle Windows-versjoner. For folk som ikke vet hva chkdsk er, blir det uttalt som sjekkdisk, og det er en kommando du kan kjøre fra kommandoprompt / strømskall eller via vinduet Egenskaper. For å kunne bruke kommandoen chkdsk, må brukerne ha Autochk.exe-filen på systemene sine.

Hvorfor bruke Chkdsk?

Nå som du vet hva en chkdsk-kommando er, må du lure på scenariet der du vil bruke denne kommandoen. Kommandoen chkdsk brukes til å kontrollere og fikse eventuelle feil på den målrettede disken. For eksempel, hvis du ikke får tilgang til en bestemt disk, eller hvis du mistenker at en fil kan være ødelagt, kan du bruke chkdsk-kommandoene til å sjekke stasjonen for eventuelle feil og fikse disse feilene.

Det er i utgangspunktet to ting som chkdsk kan brukes til:

 • Diskfeil: Chkdsk kan brukes til å oppdage eventuelle problemer med integriteten til et filsystem for det valgte diskvolumet. Hvis det finner problemer med integriteten til filsystemet eller filsystemets metadata, løser det de logiske feilene automatisk.
 • Fysiske feil: Chkdsk kan brukes til å oppdage dårlige sektorer på det valgte diskvolumet. De dårlige sektorene kan skje enten på grunn av fysisk skade på disken eller på grunn av dårlig skrevet sektorer. Førstnevnte er kjent som den harde dårlige sektoren og den siste er kjent som den myke dårlige sektoren. Chkdsk løser også automatisk disse feilene.

Mange mennesker er skeptiske til å bruke chkdsk-kommandoene, hovedsakelig fordi det ikke er det beste diskkontrollverktøyet, og det tar mye tid. Selv om dette kan være sant, men chkdsk kan bidra til å forhindre tap av data, og det er veldig enkelt å bruke. Det er allerede til stede på operativsystemet ditt, slik at du ikke trenger å laste ned noe, og det tar bokstavelig talt noen få klikk å kjøre chkdsk på målrettet disk.

Chkdsk-brytere / alternativer

Det er flere alternativer som kan brukes med chkdsk-kommandoen. Alternativene som er tilgjengelige med chkdsk har sine spesifikke funksjoner.

Format

Formatet for bruk av disse kommandoene er chkdsk [/?]. Hvor "?" vil bli erstattet med alternativet du vil bruke.

Eksempel

For eksempel vil bruk av kommandoen chkdsk / r finne de dårlige sektorene på målrettet stasjon og prøve å gjenopprette den lesbare informasjonen.

Merk: Disse alternativene er også kjent som brytere.

Chkdsk Volum og Filepath

Chkdsk kan kjøres på bestemte stasjoner og mapper. Når du har spesifisert en stasjon eller en mappe (ved å oppgi stien), vil chkdsk bare sjekke den målrettede stasjonen / filen. Dette vil spare deg for mye tid hvis du mistenker problemer med en bestemt stasjon eller fil / mappe. Du trenger ikke å kjøre chkdsk på hele harddisken.

Format

Formatet for å spesifisere et volum eller en filbane er: CHKDSK [volum [[bane] filnavn]]] [/ Switch]

Eksempel

Hvis du for eksempel vil sjekke D-stasjonen på systemet ditt, vil du skrive denne kommandoen: chkdsk d: / r

chkdsk / f / r eller chkdsk / r / f? Hvilken skal du bruke?

En av de vanligste kommandoene som brukes i dag er chkdsk / f / r eller chkdsk / r / f. Noen foretrekker å bruke chkdsk / f / r-kommandoen for å fikse feilene der andre mennesker bruker chkdsk / r / f for å fikse korrupsjonsproblemer. Du har kanskje allerede sett formålene med både / r- og / f-bryterne. The / r ser etter dårlige sektorer og gjenoppretter lesbar informasjon. / F-bryteren fikser feilene på stasjonen. Hvis du forsker på å fikse en ødelagt stasjon eller annen fil, vil du se at noen vil råde deg til å bruke chkdsk / r / f hvor som noen vil fortelle deg å bruke chkdsk / f / r.

Er begge kommandoene like?

Så hvilken kommando skal du bruke? Er det noen fordeler med å bruke det ene over det andre? Saken er at begge er ganske like kommandoer. Begge disse kommandoene gjør det samme, men bare i en annen rekkefølge. Chkdsk / r / f lokaliserer dårlige sektorer og gjenoppretter lesbar informasjon og fikser deretter feilene. Chkdsk / f / r gjør det samme, men i motsatt rekkefølge.

Hovedforskjell

Hovedforskjellen mellom kommandoen / r og / f er at / r brukes til å lokalisere de fysiske feilene på disken mens / f brukes til å lokalisere diskfeilene.

Beste alternativet

Det beste alternativet for deg her er å bruke ingen av disse kommandoene. Dette er fordi bruk av / f-bryteren enten det er før eller etter / r-bryteren er ubrukelig. Kommandoen / r lokaliserer de dårlige sektorene og gjenoppretter lesbar informasjon som antyder / f. Dette gjør alternativet / f overflødig når du bruker det med / r. Hvis du bruker chkdsk / r, betyr det at du automatisk bruker chkdsk / r / f. / R betyr at alt som / f gjør blir gjort så vel som noe ekstra som / r gjør

Så svaret her er at du bør bruke kommandoen chkdsk / r. Denne kommandoen er nok, og det er ikke nødvendig å inkludere / f.

Merk: Hvis du bare vil finne og fikse diskfeilene, bør du bare bruke kommandoen / f.

Hvordan bruke chkdsk?

Du kan bruke chkdsk på to måter. Den første måten er via ledeteksten eller, med andre ord, den harde måten. Dette er fordi du må skrive inn kommandoene, og det kan være litt teknisk for deg. Det andre alternativet er å bruke det grafiske grensesnittet. Dette alternativet passer for de fleste brukere, spesielt for folk som ikke er så teknologikyndige. Trinn for bruk av chkdsk via begge disse alternativene er gitt nedenfor.

Kommandoprompt eller Power Shell

Følg trinnene nedenfor for å kjøre chkdsk-kommandoer på ledeteksten

 1. Trykk Windows-tasten en gang
 2. Skriv ledeteksten i Start søk
 3. Høyreklikk Kommandoprompt fra søkeresultatene, og velg Kjør som administrator for  å åpne en forhøyet ledetekst.

 1. Skriv nå chkdsk d: / r og trykk Enter . Bytt ut D med stasjonsbokstaven du vil sjekke.

Grafisk brukergrensesnitt

Du kan også bruke chkdsk-verktøyet uten ledeteksten eller strømskallet. Her er trinnene for bruk av chkdsk-verktøyet

 1. Gå til mappen eller disken du vil sjekke via chkdsk. I vårt eksempel vil vi sjekke stasjonen E
 2. Høyreklikk på målrettet volum og velg Egenskaper

 1. Velg kategorien Verktøy
 2. Klikk på Sjekk- knappen i delen Feilkontroll. Hvis du har Windows 7, vil knappenavnet være Kontroller nå .

 1. Det kan hende du ser en dialog som forteller deg at du ikke trenger å kjøre skanningen. Du kan lukke dialogboksen og gå tilbake til vanlig bruk, eller du kan klikke på Skann stasjon for å kjøre chkdsk-verktøyet med kraft. Merk: Når du har klikket på knappen og du har Windows 7, kan det hende du ser en ny dialogboks med alternativet Løs automatisk filsystemfeil automatisk og Skann etter og forsøk å gjenopprette dårlige sektorer. Du kan velge å fjerne merket for begge disse alternativene eller velge det som passer for deg eller velg begge disse alternativene. Når du er ferdig, klikker du Start for å starte skanningen. Husk at å kjøre chkdsk med begge alternativene vil ta mye tid, sannsynligvis noen timer.

 1. Når skanningen er fullført, vil du se en bekreftelsesdialog. Du kan klikke på Vis detaljer for å se detaljene, eller klikke på Avbryt for å lukke dialogboksen.

Merk: Når du har startet skanningen, ser du kanskje dialogboksen som sier at disken er i bruk, og skanningen vil bli utført ved neste oppstart. Klikk på Planlegg diskjekk-knappen for å bekrefte, eller klikk på avbryt hvis du ikke vil skanne ved neste oppstart.

Problemer med chkdsk

Det vil være tilfeller når du vil se en feilmelding når du prøver å kjøre kommandoen chkdsk. Her er et par svært vanlige feilmeldinger og trinn for hvordan du løser disse problemene.

Det oppstod en uspesifisert feil

Hvis chkdsk gir feilen " En uspesifisert feil oppstod ", vil du ikke kunne sjekke disken for feil. Feilen vil se slik ut

Merk: Hvis trinnene i artikkelen ikke løser problemet, og du bruker en lavfrekvent AMD-CPU, kan du klikke her og laste ned hurtigreparasjonen fra Microsofts offisielle nettsted. Når du har lastet ned, kjører du hurtigreparasjonen og sjekker om det løser problemet.

Kan ikke fortsette i skrivebeskyttet modus

Du ser kanskje feilen "Kan ikke fortsette i skrivebeskyttet modus" hvis du kjører kommandoen chkdsk / f (mesteparten av tiden). Feilen vil se slik ut

Løsning

Hvis du ser denne feilen, bør du kjøre kommandoen chkdsk / r eller chkdsk [stasjonsbokstav] / r. Du ser kanskje en melding

“Chkdsk kan ikke kjøres fordi volumet brukes av en annen prosess. Vil du planlegge å kontrollere dette volumet neste gang systemet starter på nytt? (J / N) ”

Hvis du ser denne meldingen, skriver du bare Y og trykker Enter for å planlegge skanningen. Når du er ferdig, starter du omstart og skanningen kjører ved oppstart.

Kan ikke låse gjeldende stasjon

Hvis chkdsk gir feilen " Kan ikke låse gjeldende stasjon ", vil du ikke kunne sjekke disken for feil. Feilen vil se slik ut

Anbefalt

Fix: Minecraft svarer ikke
Hva er Digital TV Tuner Device Application Application og bør det fjernes?
Hva er FileRepMalware og bør du fjerne det